Základom pre zdravie nášho srdca

11.09.2015 21:02

Nasledujúce kroky sú jednou účinou metódou zachovanie zdravia vášho kardiovakulárneho systému - vášho srdca. 

  1.        Prestať fajčiť - fajčiari majú 2x vyššiu pravdepodobnosť na srdcový infarkt ako nefajčiari. Od chvíle ako prestanete fajčiť každým dňom znižujete riziko srdcového infarktu. Fajčenie zužuje cievy a zaťažuje srdce a pľúca.
  2. Menej soliť - prehnané solenie jedla zvyšuje krvný tlak, čím sa zvyšuje riziko ischemickej choroba srdca.
  3. Stravujte sa zdravo - zdravé stravovanie je faktom znižujúci riziko vzniku ochorení srdca. Treba uprednostniť vyváženú stravu, ktorá obsahuje veľa čerstvého ovocia a zeleniny, tučné ryby, škrobnaté potraviny ako napr.: celozrnný chlieb, cestoviny a ryža. Vyhýbajte sa, alebo aspoň obmedzte konzumáciu potrevín ako sú sušienky, koláče, pečivo a mliečne výrobky, ktoré sú s vysokým obsahom nasýtených tukov a cukrov.
  4. Obmedztie pitie alkoholu - prĺišná konzumácia alkoholu poškudzuje srdcové svaly, zvyšuje krvný tlak a tiež vedie k nárastu telesnej hmotnosti. Narastujúcou konzumáciou alkoholu narastá aj riziko srdcového infarktu. To je postačujim dôvodom obmedziť konzumáciu alkoholu.
  5. Žite aktívny život - zaveďte do svojho každodenného života aj primeraný pohyb. Pre srdcový sval je prospešné cvičenie na udržanie kondície pre účinné pumpovanie krvi do tela. 30 minutové mierne intenzívne cvičenie každý je úplne postačujúce pre aby sme ostali fit a uchovali aj svoje duševné zdravie a pohodu.
  6. Pozor na telesnú hmotnosť - viac ako polovica slovákov trpí nadváhou. Tuk môže ovplyvniť zdravie a zvyšuje riziko život ohrozujcich stavov, ako je koronárne srdcové ochorenia a cukrovky. Ak trpíte nadváhou alebo obezitou, začnite tým, že postupne redukuje svoju telesnú hmotnosť a začnite žiť aktívny život.
  7. Cholesterol pod kontrolou - pravideľná kontrola hladiny cholesteru svojím praktickým lekárom. Čím vyšší je krvný tlak, tým kratšia je dĺžka života. Štatistiky ukazujú, že 55% ľudí s vysokým krvným tlakom napriek tomu, že užívajú lekárom predpísané lieky na krvný tlak umierajú na následky mozgovej porážky alebo infarktu. 
  8. Mikroskopické vyšetrenie stavu červených krviniek - pomocou tohto vyšetrenia sa zistí tendencia na zhlukovanie červených krvinie a tvorby krvných zrazenín, ktoré vedú k upchaniu ciev až k smrti.Vysoká hladina cholesteru vedie k zhlukovaniu červených krviniek, čo vedie k upchaniu ciev. V našom terapeutickom centre v Dunajskej Strede Vám bezplatne spravíme mikroskopické vyšetrenie stavu červených krviniek a ešte včas sa dozvedie, či máte pravdepodobnosť možnosti srdcového infarktu, ktorému sa môžete vyhnúť. V prípade záujmu o vyšetrenie kontaktujte nás emailom alebo telefonicky. 

 

Späť