Proces starnutia

20.09.2014 12:25
    Závysi jednak na našej DNA, ktoré je organizované do génov, čiže na jeho schopnosti účinne reagovať a včas opraviť jeho poškodenie.
 
    Kým sme mladý, zdravý, bez vrások, plný energie a života, tak naše DNA funguje optimálne. To znamená, že kódovanie u niektorých našich bunkových funkcií, špecifických proteínov a enzýmov, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie našich orgánov a pre naše zdravie sú 100% správne. 
Molekuly našej DNA v jadre každej bunky sú "bombardované" ako aj z okolitého prostredia, tak zvnútra nášho tela, čo môže mať za následok prasknutie niektorých z dôležitých väzieb v molekule. Ale každá bunka má celú tzv. "armádu" enzýmov, ktoré sú k dispozícii proti "bombardovaniu" a opravu prasknutých molekúl DNA.
    V prípade, ak armáda enzýmov nemôže opraviť rozsiahle poškodenie DNA dosť rýchlo, tak poškodený kúsok DNA prekĺzne cyklu - dochádza k zmene v našej DNA. Tempo poškodzovania je rýchlejší, než tempo opravy vykonávané armádou enzýmov.
    Problém je v tom, že v niektorých prípadoch aj malá zmena v DNA vedie k obrovským problémom, ale zasa v ostatných prípadoch väčšie zmeny v našej DNA nemusia spôsobiť žiadný problém. Záleží to od toho, kde opravná armáda enzýmov nemôže držať krok. 
 
    Dobre vieme, ktorá časť DNA je najzraniteľnejšia, len to nevieme, kde bude "zloduch" útočiť.
Pri poškodení DNA jeden zlom v reťazci DNA môže byť opravení, ale môže byť opravené s nesprávnym blokom. Jedna zmena v rade stavebných blokov môže zmeniť kód v géne, ktorým sa kóduje výroba určitých špecifických proteínov. Prerušenie tejto výroby vedie k malým až celkom závažným zdravotným problémom. 
    Napr. ak je postihnutý proteín inzulín, môže sa u vás objaviť cukrovka. 
Alebo zmena kódu môže zapnúť gény rakoviny - slnečné poškodenie kože s utrafialovými lúčmi slnka spôsobuje poškodenie DNA, a ak sme vystavený tomuto svetlo príliš dlho a často, tak tempo poškodzovania je oveľa rýchlejšie ako tempo opravy a naše opravné enzými nemôžu opraviť všetky poškodenia DNA alebo ich opravia nesprávne. Nesprávna DNA sa odpojí od reťazca a všetky následné bunky nesú poškodenú DNA, ak je kódovanie DNA na rakovinu, alebo aj keď to nie je kód pre výrobu základného proteínu alebo enzýmu, ktoré naše telo potrebuje pre spárvne fungovanie, dostávate sa do problému. Akonáhle počet buniek s poškodenou DNA dosiahne kritické množstvo, tak jeho dôsledky sú viditeľné aj pre nás.  
UV žiarením, sú to napr. vrásky, kožné lézie, ktoré sa menia na melanóm - jeden z najnebezpečnejších nádorov.
 
    Ako starneme, schopnosť opravy DNA sa spomaľuje a tým sa viac poškudzuje a viac poškodenej DNA sa môže prekĺznuť do procesu delenia buniek, než sa môže opraviť účinne a správne.
    Nevieme, ktorý lúč UV svetla, ktorá cigareta, ktoré iné ďalšie tzv. "bomby" budú tie, ktoré spôsobia škodu na bunke, ktorá nebude opravená. Nevieme okamih a rozsah zaťaženia na určitú bunku alebo presné možstvo škody na DNA, ktorých opravu nebude schopný zvládnúť náš opravný tím. Vieme však to, že ak budeme naše bunky bombardovať škodlivými látkami, preťažujeme náš opravný tím našej DNA. 
Späť

BNM magnetoterapia

BNM PulsePad

BNM PulsePad
Prenosná verzia z produktovej rodiny BNM Pulzujúca magnetoterapia. info o účinnosti...

BNM magnetoterapia - 60 x 90 cm

BNM magnetoterapia - 60 x 90 cm
Elektromagnetické pole je fyzikálne pole, ktoré zodpovedá miere pôsobenia elektrickej a magnetickej...

BNM magnetoterapia - celotelový aplikátor

BNM magnetoterapia - celotelový aplikátor
Elektromagnetické pole je fyzikálne pole, ktoré zodpovedá miere pôsobenia elektrickej a magnetickej...