Polarizované svetlo

24.03.2014 00:21
    - nepochádzajú z bodového zdroja, kmitajú a šíria sa v priestrore vsetkými priestormi, kmitajú v jednej rovine.
  
                
    - môžeme získať rôznymi metódami - pomocou vhodne zabrúseného kryštálu z číreho kalcitu, ktorý sa rozreže na polovice, tie sa potom v rezných plochách zlepia kanadským balzamom do prizmy - na ktorý sa dopadajúce prirodzené svetlo dvojnásobne lomí, normálny paprštek sa odrazí od kanadského balzamu a lomí sa bokom a zpolarizovaná časť paprštekov z kryštálu vystuje ako polarizované svetlo.
    Dvojlomné kryštály plne pohlcujú jeden svetelný paprštek z dvojnásobne lomeného svetla a vystupuje z nich len ten druhý polarizovaný.
    Na určenie toho či je svetlo paralizované alebo sú potrebné dva palarizátory.
 
Vlastnosti liečebných lámp s polarizovaným svetlom
 
    - polarizované - svetelné vlny sa pohybujú paralelne v jednej rovine. Na trhu sú dostupbné polarizované lampy prvej generácie s účinnosťou palarizácie okolo 96% a najmodernejšie s polarizovanosťou vyššou ako 99% ako napr. viď. na obrázku 1.
    - polychromatické - má na rozdiel od monofrekvenčného laserového svetla s jednou vlnovou dĺžkou - široké spektrum vlnových dĺžok, zaberajúce viditeľné svetelné žiarenie až v rozsahu 480-3400nm a obsahujúce i spodné časti pásma infračerveného, ale bez UV žiarenia.
    - nekoherentné - mimofázové to sa týka vlnovej dĺžky a znamená, že priebeh svetelných vĺn nie je zosynchronizovaný.
    - nízkoenergetické - polarizované svetlo má síce malú energiu, ale dopadá na ošetrovanú plochu so stálou nemennou intenzitou
K polarizovaným svetlom sa dodávajú farebné šošovky, ktoré sú vhodné pre farebnú terapiu ako doplnok k svetelnej terapii. Takto sa dá špecifikovať oblasť použitia pre určité ochorenia a zmeny.
 
Späť