Neviete zaspať?

26.05.2014 21:44

    Existujú rady ako poraziť poruchy spánku

    Spánok by sa mal dostaviť do 20 až 30 minút. Neskorá večera alebo hlasní susedia môže byť dôvodom, že neviete zaspať, ale niekedy treba hladať príčinu inde. 

Správne prostredie

    Spálňa je určená na spanie a odpočinok a nie na aktivity ako sú písanie domácich úloh, pozeranie televízie, jedenie, telefonovanie... Časté vykonávanie týchto aktivít v spálni nám namieri zmysel, že spálňa je určená na vykonávanie určitých činností a nie na spanie a potom sa nečudujte, že zaspávanie vám bude robiť problémy. Telo si a myseľ si musí zvyknúť na to, že spálňu používame odpočinok a spanie. Vybavte svoju spálňu s tlmeným osvetlením, pohodlnou postelou a relaxačnou hudbou. 

    Hodinky, ktoré majú podsvietený displej a vy viete sledovať čas v každú chvíľu ako sa prebudíde sú podľa nedávnych štúdií zdrojom pre nepokojný spánok.  

Každodenný stres

    Náše myšlienky neustále kolujú okolo problémov, na ktoré nevieme nájsť riešenie alebo hlavu máme plnú tých povinností, ktoré na nás čakajú nasledujúci deň. V týchto prípadoch je jediným východiskom povedať si STOP negatívným myšlienkám.

    Akýkoľvek ťažký deň máme za sebou, treba myslieť na to, že si zaslúžim odpočinok a svoje myšlienky orientujeme na tie denné udalosti, pri ktorých sme sa cítili príjemne. Ak ani toto nepomáha treba, tak si pustime príjemnú hudbu alebo si prečítajme pár strán z knihy. V každom prípade sa musíme uvoľniť, ak chceme zaspať.

    Podľa klinických štúdií aj najlepší spachtoši sa minimálne 28 krát zobudia za noc, keďže tieto prebudenia trvajú len pár sekúnd, nepamätajú sa na ne.

Nočné mory

    Ak nás v noci neustále prebúdzajú nočné mory, treba si prečítať príbalový leták všetkých tých liekov, ktoré užívame, lebo uživánie niektorých liekov môžu vyvolať tieto nežiadúce účinky.

    Aj alkohol môže vyvolávať náhle prebúdzanie sa, lebo môže mať účinok, ktorý zabraňuje sa dostať do štádia hlobokého spánku. Samozrejme na vine vie byť aj stres i nervozita.

    Nočné mory sú však tzv. sebaterapiou, pomocou ktorého sa vyrovnávame takými udalosťami, ktoré nám robia problémy a znepríjemňujú život.

Časté močenie

     Prechladnutie - zápal močového mechúra, nadmerné pitie tekutín pred spaním má za následok, že nás v noci často prebúdza pocit potreby močenia. Na vyliečenie zápalu sa doporučuje svetelná terapia s biotron lampou. 

    Na druhej strane dbáme na to, aby sme neišli spať s plným močovým mechúrom.

    Lekári upozorňujú aj na to, že zoslabnuté srdcové svaly bývajú tiež príčinou častého močenia. Po vylúčení prvých dvoch možných príčin problémy pretrvávajú treba sa dať vyšetriť s lekárom. V každom prípade však mesačná kúrá koenzýmu Q10 POWER od WELLhappyNESS nás vráti do formy. 

Nepokojné nohy, škrípanie so zubami, studené ruky a nohy, potenie, smäd.

Späť