História reflexnej terapie

11.07.2015 22:08

Slovo masáž pochádza z francúzskeho slova massage, z arabského slova ´´masa´´ - dotknúť, manipulovať, alebo z latinského slova ´´massa´´ - masa, cesto.

Z hebrejčiny ´´ne-sakj´´- pomazanie olejom.

Prvé záznamy o masáži boli objavené v mnohých starovekých civilizáciách vrátane Ríma, Grécka, Indie, Japonska, Číny, Egypta a Mezopotámie.

Pôvod reflexnej terapie tak siaha až do obdobia 4000 p.n.l. V starovekých čínskych lekárskych spisoch je fyzické dotýkanie sa ľudského tela obhájené tým, že ochraňuje pred nachladnutím. Udržiava pružnosť a výkonnosť vnútorných orgánov a chráni pred chorobami. K naprávaniu energetických polí v tele používal tlak (akupresúra, akupunktúra). 

V Indických ajurvédskych spisoch sa tiež odporúča dotýkanie tela pri liečbe a prevencii chorôb.

Od tých čias už boli masáže neoddeliteľnou súčasťou indickej kultúry.

Rovnako starí Egypťania používali určitú formu reflexológie, ako je vidieť na maľbách na stenách hrobky v Saqqare južne od Káhiry asi z roku 2330 pr.n.l.

Na Západe ju však zaviedol až okolo roku 1913 americký ušný, nosný a krčný lekár dr. William Fitzgerald, vypracoval metódu, ktorú nazval liečenie zón a pri ktorej sa lieči tlakom na určité časti tela buď rukami, alebo špeciálnymi nástrojmi.

V Spojených štátoch začala byť populárna medzi 1800-1900, zaviedli ho dvaja lekári v New Yorku na základe techniky Per Henrik Linga, ktorá bola vyvinutá vo Švédsku.

V roku 1996 bola prvýkrát ponúkaná v športe ako základná zdravotná služba na letných olympijských hrách v Atlante-

Späť