Diabetes - cukrovka

06.07.2014 00:06
 WHO-Svetová zdravotnícka organizácia- ju definovala ako výskyt vysokej hladiny cukru v krvi, vyvolávaný vonkajšími ako aj dedičnými faktormy, ktoré pôsobia najčastejšie spolu.
    Príčinou vzniku je nedostatočné pôsobenie inzulínu ako hlavného hormónu, zodpovedného za využitie cukru v organizme. Sú dva možnosti buď sa inzulín netvorí vôbec, tento prípad sa označuje ako diabetes mellitus tip I juvenilný-detský charakteristiký v destkom veku závislý od inzulínu. Predpokladá sa dedičná súvistlosť, pacienti musia inzulín prijímať zvonku-injekčne-týto pacienti zvyčajne nie sú obézni.
    Druhá možnosť je, že sa inzulín tvorí, ale to nestačí pokryť nároky organizmu, označuje sa diabetes mellitus typ II, adultný - dospelý, ktorého príčína je na 90% spojená s obezitou. Úpravou životosprávy sa môže predísť nutnosti užívať inzulín.
Pri oboch typoch sa porucha prejavuje vyšším a prudším nárastom hladiny cukru v krvi a dlhším a pomalším návratom hladiny k normálnym hodnotám.
 
Príznaky
    - keď hladina cukru v krvi prevýši 1,8 g na liter krvi, začne byť glukóza prepúšťaná obličkami do moču-glukozúria-, čo patrí medzi základné znaky ochorenia
    - smäd, nadmerné pitie-polydipsia-
    - zvýšená chuť do jedla-polyfágia-
    - strata na hmotnosti a únava ako prejav porúch energetického metabolizmu
    - poruchy v metabolizme uhľovodíkom, bielkovinovom, tukovom
 
Príčiny
    - pri I typu nenávratné poškodenie a zničenie beta buniek pankreasu, ktoré produkujú inzulín napr. vírusovou infekciou ako napr. mumps, chrípka, infekčná mononukleóza..., alebo na alergickom podklade.
    - pri II type je to najmä obezita, dlhodobo nevhodná strava, nedostatok pohybu, alkohol, fajčenie, endokrinologické choroby, lieky napr. sanepil, thiazidové diuretiká, hormonálne antikoncepčné prípravky, kortizonoidy atď.
 
Prognózy
    - poruchy jemných i stredných ciev vedú k poruchám zraku až k slepote
    - poruchy obličkových funkcií až k vypovedaniu činnosti
    - u mužov k impotencii
    - poruchy výživy nervov, kože s vredovými podkoleniami
    - poruchy činnosti pakreasu, pečene, imunitného systému ...
 
 
Liečenie
    magnetoterapiou - zatial je špecifická hlavne P2 program 15-20 min. 2-3 krát denne
    Pri prognóze 
        - diabetické nohy - P3 frekvencia 2-6 Hz, 20-30 min. 2-3 krát denne.
    
- ak niekto len začína s magnetoterapeutickou liečbou, tak sa odporúča prvé dni pužívať P3 frekvencia 5 Hz, aby si organizmus zvykol na magnetickú frekvenciu
- dodržiavať pitný režim pred aj po liečbe vypiť pohár vody, nepiť kávu tesne pred a po liečbe
 
    svetelná terapia - oranžovou - osvetlujeme obličky 
                                - žltou - oči, pankreas 
    - dĺžka jednej liečby je 10 min., ktorý po 30 min. zopakujeme znova
 
Späť
Diabetická noha a ako sa o ne starať
    2 typy pośkodenia nôh diabetika
Zdravé nohy sú dôležitým faktorom na to, aby sme mohli viesť spokojný život a zabezpečuje nám mobilitu. Vďaka nim vieme viesť aktívny život. Po celý náš život nosia celú našu váhu.
Nie je tak otázne, či je potrebné sa o naše nohy starať primeraným spôsobom.
    Diabetik sa však má ešte viac starať o svoje nohy a to preto, lebo cukrovka môže nohy diabetika postihnúť dvoma spôsobmi alebo ich kombináciou.
    Diabetická neuropatia - polyneuropatia
- ide o poškodenie nervov u diabetikov. Dlhodobá pretrvávajúca vysoká hladina cukru vedie k spomaleniu rýchlosti nervových impulzov a zároveň k poškodeniu nervov, čo sa môže prejaviť mravčením, bolesťami rúk i nôh, stratou citlivosti a rovnováhy. Strata citlivosti znaména napr., že človek stúpi na pripínačik, má ho v chodidle, chodí celý deň obutý a  napriek tomu necíti nič. Horúcu vodu vníma ako príjemne teplú, takže sa môže obariť a bolesť vníma až potom.
Nervové poškodenie môže byť príčinou toho, že sa noha málo potí a koža sa veľmi vysušuje, vytvorené praskliny sú tak vstupnou bránou pre infekcie.
Poškodenie nervov môže spôsobiť ochabnutie svalu so skrátením šliach, čo môže viesť k zmene tvaru nohy.
    Cievne poškodenie - vysoká hladina cukru a tuku v krvi spôsobuje spomalenie krvného toku s ovplyvnením schopnosti hojenia rán a infekcií.
    Kombinácia nervového a cievneho poškodenia môže vyvolať veľmi vážne komplikácie. Môže sa stať, že neošetrené malé poranenie, keďže ho necítite, sa pri nedostatočnom krvnom zásobovaní rany dlho nehojí a jeho dôsledkom dôjde k infekcii, ktorá sa rozšíri do celej nohy, dokonca i do kostí a vznikne diabetická gangréna, od ktorej je už len malý krok k amputácii postihnutej časti nohy.
Najlepšou cestou ako predísť chronickým diabetickým komplikáciám je každodenná starostlivosť.
 
    10 zásad dennej starostlivosti o nohy diabetika
1. Denne si umývajte nohy vo vlažnej vode, teplotu vody skúšajte predlaktím. Nepoužívajte prípravky s obsahom alkoholu, namiesto mydla, ktoré vysušuje pokožku, používajte emulzie baktericidnym a protiplesňovým účinkom. Po umytí  nohy vždy riadne vysušte uterákom a najmä medzi prstami.
2. Denne kožu na nohách natierajte mastným krémom. Stvrdnutú kožu pravidelne ošetrujte pemzou, ktorú je však potrebné vymieňať častejšie, aby ste zamedzili vzniku plesňových ochorení. Nepoužívajte náplaste na kurie oká.
3. Nechty na nohách previdelne opilujte, je to lepšie ako strihanie, zabrusujte ich rovno, neskracujte príliš na krajoch, lebo by mohli zarastať.
4. Každý deň si kontrolujte chodidlá a dávajte pozor na zápaly a plesňové ochorenia na nechtoch a medzi prstami (začervenané alebo biele povlaky, pľuzgiere, praskliny, oderky). Pri zistení akejkoľvek zmeny na nohách sa okamžite obráťte na svojho lekára. Každú ranku aj tú najmenšiu treba ihneď ośetriť.
5. Noste vždy čisté, mäkké, bavlnené ponožky, správnej veľkosti, bez švihov a bez gumičky, ktoré silno sťahujú členok a zabraňujú krvnému prietoku, najmä ak máte pocit studených nôh.
ž. Každý deň vykonávajte zopár jednoduchých cvikov na podporu prekrvovania nôh. Najjednodučhšou prevenciou je chôdza. Choďte na pól hodinové alebo hodinové prechádzky. Plávajte.
7. Svoju obuv kontrolujte či v nej nie sú cudzie predmety, ktoré by vám mohli poraniť nohu napr. klinčeky, kamienky, roztrhaná vnútorná podšívka...
8. Kupujte si pohodlné topánky, v spávnej veľkosti, bez drsných miest, ktoré by vám mohli dráždiť kožu, ale naopak vonkajšia podrážka by mala byť z drsného materiálu, aby podporovala kolísavý pohyb pri chôdzi, čo zmenšuje tlak na kĺb palca. Obuv by vám nemala sťahovať nohu, priestor medzi palcom a špičkou topánky by mala byť 1cm, priestor pre prsty by mal byť široký a tvarovaný, nenoste úzke, špicaté a vysoké topánky, ani sandále s remienkom medzi prstami. Topánky si kupujte popoludní, lebo vtedy sú nohy silnejšie ako ráno. Nové topánky noste prvý deň len krátko a postupne predlžujte dobu ich nosenia.
9. Napriek tomu, že chodíť bosí je zdrávé, ale diabetik by nikdy nemal chodíť naboso, tým predídete možným poraniam napr. v lete je aj horáci piecok nebezpečný.
10. Nenahrievajte nohy termoforom, elektricky vyhrievanou poduškou alebo dokonca na radiátore.    
 

BNM Formula 5

Formula 5

Formula 5
BNM Formula5 je výživový doplnok z...

Koenzím Q 10

Q10 koenzím POWER

Q10 koenzím POWER
Emulzný nápoj ináč nazývané elixírom života Q10...

Liečba diabetickej nohy

magnetoterapeutické - používame frekvencie na podporu hojenia, 15-25 Hz, t.j. P3 15-25 Hz 20 min. a to minimálne 2x denne.

TOP produkty

Glukomer Wellion calla light 25 eu

Glukomer Wellion calla light 25 eu
- glukomer na meranie hladiny cukru s veľkým a podsvieteným displejom.