Chráňme naše svetlo

27.06.2014 18:28

Zrak je jeden z najcennejších ľudksých zmyslov a treba si chrániť ako oko v hlave...

    Oko je z viacerých hľadísk veľmi význaným orgánom a denne je vystavené zaťažovaniu a škodlivým vplyvom vonkajšieho prostredia. Nie je teda otázne, či sa o naše oči máme starať alebo nie. Veď ak stratíme svetlo našich očí stratíme takmer všetko - našu nezávistlosť, budeme pripútaný na jedno miesto v úplnej tme a nebudeme môcť preživať život vo svojej plnej kráse.

    Ktoré činnosti najviac škodia nášmu zraku? 

- sú to každodenné činnosti, ktoré vykonávame pri svojej práci, vo svojom voľnom čase ako aj pri relaxácií a jednoducho patria k bežnému životu.

- zamestnanie, ktorom sme tak povediac zrastený s počítačom

- šoférovanie auta

- časté pozeranie televízie - k najväčším mýtom v súvislosti pozerania televízie a zhoršenia zraku je, že ak sedíme blízko televízora alebo ak pozeráme televízor v tme, tak sa náš zrak zhoršuje. Podľa odborníkov je to omyl, zrak sa nám nezhorší, lebo oko je ako videokamera a prispôsobuje sa svetlu.  

- UV žiarenie - nielen v lete, ale aj v zime na horách

- exhalácia v ovzduší - ovzdušie znečistené voľnými radikálmi, zadymé miestnosti

- vykovávanie činností, pri ktorých sa vyžaduje veľká pozornosť a tým sú naše oči vystavené namáhe.

- starnutie aj dedičnosť

    Ako môžeme ochraňovať náš zrak?

Precvičovanie očí

    - v priebehu dňa vykonávajme prá očných cvikov. Pred začatím si najprv pretiahneme krk, remená aby sa prekrvila chrbtica a tým aj krk a oči, 

  1. Zavrieme si oči a a intenzívne zvierame počas niekoľkých sekúnd očné viečka, potom zažmurkáme 20 krát. Túto kombináciu cviku zopakujeme 5 krát.
  2. Cvik, pri ktorom opisujeme očami do priestoru pred sebou veľké písmeno H potom si necháme oči trocha oddýchnuť a zopakujeme tento cvik s písmenom A

Správne okuliare

- nosenie kvalitných slnečných okuliarov s zodpovedajúcim UV filtrom, lebo bez neho majú slnečné okuliare len estetický význam a sú pre náš zrak skôr nebezpečné a to preto, lebo sa zornička vplyvom tmavých sklíčoch rozšíri, aby sa prispôsobila k nedostatkom svetla a tým prijíma väčšie množstvo slnečného žiarenia a to prispieva k riziku vzniku sivého zákalu.

Výber správných okuliarov je veľmi dôležité aj pri problémoch so zrakom pri čítaní alebo pri problémoch, ako napr. neschopnosť zaostriť zrak na vzdialené predmety, treba si nechať vyšetriť zrak odborným lekárom, ktorý nám  predpíše pre nás najpresnejší typ okuliarov. Samozrejmosťou je potom aj nosenie týchto okuliarov.

Nosenie ochranných okuliarov pri práci s kladivom, s vŕtačkou, s pílou a pod. lebo jedna neštasná náhoda pri takýchto typoch práce nám môže mať za následok straty zraku.

Stravovanie a výživové doplnky

    Vyvážená strava bohatá na vitamíny A,C,E a minerály zinok, selén, antioxidanty a to najmä luteín a zaexantín.

Vyživové doplnky s obsahom luteínu a zaexantínu, ktoré je chemickým zložením pigmentov makuly a telo si ich nedokáže vytvárať samo a pritom je nevyhnuté pre zdravie očí, lebo absorbujú modré svetlo a zachytávajú voľné radikály, o ktorých vieme, že zvyšujú riziko vzniku sivého zákalu ako aj vznik iných očných ochorení.

Unikátny komplex niektorých výživových doplnkov v kvapalnej forme podľa výskumných štúdií Harwardskej univerzity potvrdilo, že antioxidanty ako vitamíny A,C a E spolu s karotenoidmi Luteínom a izomérom luteínu Zaexantínom pomáhajú predchádzať zrakovým pruchám alebo oddialiť začiatok niektorých foriem slepoty vo vyššom veku.

Podľa výskumov sa zistilo aj to, že luteín spolu so zaexantínom sa po vstrebaní do krvi špecificky hromadia v sietnici (v žltej škvrne) a šošovke to znamená, že sú špecifickými antioxidantmi pre oko, spomaľujú degeneračné zmeny na sietnici aj vznik sivého zákalu na šošovke, znižuje vznik poškodení oka o 43%.

Z ostatných štúdií vyplynulo, že užívanie výživových doplnkov v kvapalnej forme po dobu 140 dní zvyšuje hladinu luteínu 10 násobne a tým sa zvýši aj hustota pigmentu žltej škvrny o 20 až 40 % a o 30 až 40 % redukuje prenášanie modrého svetla na fotoreceptory. 

Späť