10 vecí, ktoré sú dobré pre srdce

26.06.2014 00:27
1. Mysli na červenú

    - jahody, maliny, melón, brusnice, granátové jablká, paradajky, červené čili papričky, červné víno (ale mierne), červené hrozno.

Sú to tie druhy ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú lykopénu-karotenoid, flavenoidy a antioxidanty, ktoré predchádzajú poškodeniu buniek, znižujú riziko srdcových ochorení. Ak sa pridá aj vitamín C to zvyšuje silu flavenoidov, a to citrusové plody, kapusta, špenát a melón.

2. Koreniny

    - koreniny nie sú len preto, aby ochutili naše jedlo podľa našej chuti, ale podľa výskumov mnoho bylín a korenín majú antioxidančné vlastnosti, kroré pomáhajú potlačiť zápalové procesy, a to je veľmi dôležité pri ischematickej chorobe tepny, keďže sa jedná o zápalový proces.

- byliny a koreniny sa už dlhé veky používajú v tradičnej medicíne po celom svete, a to najmä kurkuma, škorica, muškátový oriešok, bazalka, oregano, petržlen, rozmarín, tymián, ktoré majú antioxidančné vlastnosti.

3. Doprajte si pohár vína

    - ale mierou. Pohár vína a trocha horkej čokolády Vám pomôže predísť poškodeniam buniek, tým aj nutnosť náštevy u kardiológa a ešte sa môže aj dobre cítiť a uvoľniť. Červené víno je známy ako veľmi silný antioxidant, obsahuje flavonoidy. Ide o látky, ktoré zabraňujú produkciu angiotenzínu ll - čo je hlavným faktorom prispievajúci k zvýšeniu krvného tlaku krvi, 

- aj tu je pravdou: Menej je niekedy viac!

4. Čo tak si dať šálku čaju?

    - ´´Čierny čaj je dobrý pre zdravé srdce.´´ hovorí certifikovaný špecialista čajov Gretchen Ileri.

- ľudia, ktorý pravidelne pijú čierny čaj majú znížené riziko srdcových ochorení a mozgovej mŕtvice. Je to dobrý dôvod prečo si zaijsť s kamarátkami na čaj. 

5.  Antioxidančná terapia 

    - antioxidančná kúra aspoň raz ročne ako výživový doplnok vo forme emulzného nápoja (lebo sa ľahšie a rýchlejšie strebá a nezaťažuje žalúdok, tele využije väčšie % ako pri tabletkovej forme), ktorý dodá nášmu organizmu všetky látky, ktoré sú dôležité pre zdravie kardiovaskulárneho systému, reguláciu metabolizmu krvného cukru a pre imunitný systém. 

Ide o výživový doplnok, ktorý obsahuje špeciálne zloženie potrbných látok dôležitých pre zdravie srdca, ciev, majú energetizujúci účinok pre bunky srdcového svalu. Obsahujú látky ako koenzým Q1O, vitamin A z beta karotin, vitamin C,E,D atď.

6. Prechádzajte sa a tancujte.

    - 55% z toho času kedy nespíme, trávime sedením, s čím aj prispievame k zvyšeniu rizika kardiovaskulárnych ochorení, ako aj ďalším zdravotným problémom. Toto percento však môžeme veľmi jednucho znížiť, a to len jednoduchou zmenou vo svojom životnom štýle. Auto vymeníme za bicykel alebo prechádzku, ak ide o menšiu vzdialenosť, namiesto výťahu pôjdeme po schodoch atď.

    - vytancujte zo seba stres a napätie každodenného života a budete sa cítiť uvoľnenejšie.

Využijeme pekné počasie a pôjdeme na prechádzky, bicyklovať sa najmiesto toho, že budeme doma pozerať televíziu.

7. Žiarivo biele zuby

    - štúdie poukazujú na súvislosť medzi ochorením ďasien a kardiovaskulárnym ochorením. Choré ďasná sa pokladú za vyššie riziko ako vysoký krvný tlak, cholesterol, či fajčenie, preto je veľmi dôležitá pravideľná ústná hygiena a zdravie úst, zubov a ďasien.

8. Vyspinkať sa do ružova

    - ľudia, pre ktorých je samozrejmosťou, že v noci spia menej ako 7/5 hodín, každým dňom zvyšujú riziko vzniku srdcových ochorení.

Je veľmi dôležité si telu dopriať dlhý a výdatný spánok aspoň cez víkendy.  Počas spánku si odpočinie celé naše telo, organizmus, a tým si nadobudneme energiu do ďalšieho dňa, a taký spánok je prevenciou proti vráskam. 

9. Buďte šťastné

    - smútok, nervozita, stres a napätie sú najväčšie rizikové faktory kardiofaskulárnych ochorení a vôbec nie sú príjemné. Úsmev, pocit štastia a harmónie, psychická vyrovnanosť, to všetko patrí medzi najúčinejšie prevencie protí kardiovaskulárnym ochoreniam.

Tešme zo života, zo slnečného počasia, zo všetkých maličkostí a drobností, ktoré nám vyčarujú aspoň malý usmev na tvár. Čo vtedy, ak sa nás niekto pokúša vyviesť z miery? Mávnite len rukou a povedzte si ´´ZÁVIDÍ!!!´´. Ono to naozaj funguje, ak to len takto odreagujete. 

10. Rodinka

    - strávte viacej času so svojimi blízkymi, s deťmi. Choďte sa s nimi von hrať. Nehambite si sadnúť medzi ne do pieskoviska, pohrať sa tak ako to robia aj oni. Nie je to nič hrozné veď keby to také bolo, čo si myslíte oni by sa aj napriek tomu chceli hrať každú chvíľu? Pochybujem! A tie ich rozhovory stoja za to, smiech bude zaručený a o tom ani nehovorím, že si k sebe nájdete tú najlepšiu cestu k vybudovaniu zdravého vzťahu medzi rodičom a dieťaťom. 

 
Späť