Glukozamín

Ináč nazývané: glukozamín sulfát, glukozamín hydrochlorid, chitozamín, N-acetyl glukozamín.

Charakteristika

- látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele a ich prirodzená výroba sa s vekom spomaľuje, z glukózy a glutamínu aminokyselín.     

- je látka obsahujúca cukor a bielkoviny, a je forma aminokyselín cukru
- poskytuje stavebný blok pre chrupavky, 
 
História a pôvod 
    - prirodzene sa vyskytuje v ľudskom tele, ale môže sa prijímať aj ako doplnok.
    - prirodzene sa vyskytuje v morských živočíchoch, ktorý žijú na dne mora.
    - od roku 1960 sa začal podávať ľuďom trpiaci osteoartózou proti bolesti
    - od roku 1990 je populárnou v Spojených štátoch a teraz aj na celom svete ako výživový doplnok, jeho predaj ročne dosahuje len v Spojených štátoch 200 miliónov dolárov.
 
    Podľa štúdií uverejnených v časopise Archives of Internal Medicine sa pacientom so strednou až stredne ťažkou osteoartrózou  znížila bolesť a zlepšila sa štruktúra chrupavky podľa rentgenových snímok podávaním glukosaminu v dennej dávke 1500mg po dobu 3 rokov. 
 
    - je k dispozícii ako doplnok stravy preferovaný v kvapalnej forme. Využíva sa pri liečení a prevencii osteoartrózy, artritídy,
 

Vlastnosti
    stimuluje produkciu chrupavky
    - uzdravuje a obnovuje v tele poškodené tkanivá ako sú chrupavky, tkanivá srdcovej chlopne, sliznice a synoviálnej tekutiny - želatinová látka vyplňujúca škáry.
    - vyskytuje sa aj v krvi lebo je nevyhnutá pre produkciu kyseliny hyalurónovej, ktorá je potrebná na liečenie poranení kože.
    - vytvára štrukturálne zložky kĺbových chrupaviek
    - je potrebná k výrobe glykosaminoglykánov, t.j. molekúl používané pri tvorbe a udržiavaní chrupavky a ďalších telesných tkanív.    
 - dodáva chrupavkám ich pružnosť a zabraňuje ničenie enzýmov chrupavky.    
 

- je jednou z hlavných stavebných častí chrupavky, má schopnosť zadržiavať vodu v chrupavke a tým zabezpečiť ich elastickosť a mechanické vlastnosti.

- zničí enzými poškodzujúce kĺbové chrupavky a má protizápalové účinky

- protitrombotický účinok,

- ovplyvňuje činnosť ciev krvných papilárach v kĺbových štruktúr

- znižuje hladinu cholesterolu v krvi a tým prispieva k zníženiu srdcovo cievnych a mozgových príhod

- molekula je obsiahnutá sírou, ktorá zabezpečuje na povrchu chrupaviek hladkosť, má mechanické vlastnosti, optimálnu vlhkosť a tým znižuje bolesti poškodených tkanív, pružnosť a tvar a tým zvyšuje kĺbovú pohyblivosť v postihnutých miestach, dorastanie chrupavky a jej zrýchlenú regeneráciu