Seniori trpia závislosťou

23.06.2014 18:26
Čoraz viac ľudí potrebuje psychiatrické liečenie, antidepresíva užíva asi više 5% Slovákov. U lekárov táto skutočnosť vyvoláva obavy, ako aj to, že antidepresíva predpisujú častej ako by bolo treba.
    Alkohol, lieky, hracie automaty - čoraz viac seniorov sa stretáva so závislosťou.
    Pri ošetrovaní seniorky, ktorá nešťasnou náhodou utrpela úraz a bola nútená ostať v nemocni, zistili počas jej pobytu, že je závislá od antidepresívnych liekoch, ktoré uživá proti úzkosti a depresii.
"V nemocnici začala byť zmätená a trpela návalmi. Po psychiatrickom vyšetrení sa zistilo, źe užíva antidepresíva." povedal psychiater.
Ani jej rodina nevedela, že ich užíva a keď mala abstinenšné príznaky, tak ich pripisovali k prejavom starnutia.
    Podobných prípadov pribúda čoraz viac a závislosť na liekoch sa môže týkať až tretiny slovenských dôchodcov.  
    Dôchodcovia trpia nespavosťou, bolesťami trikrát častejšie ako mladší ľudia. Lekári sa to snažia riešiť príliš jednoduchu a predpisujú ľahko dostupné lieky, ktoré ako vie príčinu neodstránia ani nevyliečia, len zmierňujú ich príznaky. Po vysadení týchto liekov sa prejavy znovu objavia a pacient v užívaní liekov pokračuje, z toho vyplýva, že závislosť na môže vytvoriť rýchlo, a to už po niekoľkých týždňoch. U senioroch je vznik závislosti ešte rýchlejší, lebo ich mozog je krehší. Čím dlhšie liek užíva, tým má menší účinok a seniori majú pocit, že ich lieky nazaberajú. Závislosť na liekoch je typické väčšej miere u žien.
    Zavislosť seniorov sa nekonči pri liekoch, ale čoraz viac ich prepadá alkoholu. Približne polovica dôchodcov nad 60 rokom konzumuje viac než bezpečnú dávku liehovín denne. Pod bezpečnostnou dávkou sa rozumieme pól litra piva denne alebo pohár vína. Táto forma závislosti sa prejavuje skôr u mužoch.
    70% percent seniorov si svoju závislosť budovala celý život a druhá polovica začala piť a užívať lieky až v dôchodku. Rizikovú skupinu tvoria osamelí dôchodcovia, alebo dôchodcovia, ktorých rodina umiestnila do domova dôchodcov.
    Prekvapujúca zásvislosť, ktorá je pre dôchodcov tiež celkom typická je závislosť od hracích automatov. Do liečebného ústavu sa dostanú až potom ako prehrali všetky svoje peniaze, stratili tým svoj majetok a bývanie, úrad im odstavil dôchodok kôly exekúciám a rodina odmietla im v týchto problémoch pomôcť.
Pobyt v liečebnom ústave je pre nich oslobodenie, lebo ináč by mohli ostať na ulici alebo v ubytovni.
    Treba si preto dobre zvážiť, či by nebolo vhodnejšie užívať skôr doplnky a liečebné metódy aleternatívnej medicíny, než užívať syntetické lieky. Na vyplnenie prebytočného času zaviesť jednoduché cvičebné programy vhodné pre seniorov, kde majú možnosť sa stretávať inými zaujímavími ľuďmi, ktorí im môžu zmierniť pocity osamelosti.
Späť