Parkinsonova choroba

19.03.2014 17:15

    

     - je chronické progresívne degeneratívne ochorenie centrálneho nervového systému, ktoré patrí do skupiny porúch pohybového systému a psychických funkcií, s tendenciou sa časom zhoršovať.

    Základné príznaky Parkinsonovej choroby:
tzv. „motorické“ (súvisiace s pohybom) - stuhnutosť paži, nôh a trupu
                                    - tras predovšetkým na rukách, niekedy nohách a tvári
                                    - spomalenosť pohybov
                                    - zlá rovnováha a koordinácia
 
    Pri zhoršovaní príznakov majú pacienti ťažkosti pri schôdzi, rozprávaní alebo vykovávaní jednoduchých úloh, čo vedie k horšeniu kvality života.
- nemotorické príznaky, napr. depresia, demencia, bolesť, poruchy spánku a poruchy autonómnych telesných funkcií - trávenie, tlak krvi, žuvaní, prehĺtaní alebo rozprávaní.
    Priebeh choroby je rôzny, niektorí pacienti majú po mnoho rokov málo nepríjemných príznakov a druhí zasa majú silné príznaky vedúce k zníženej alebo žiadnej pohyblivosti už po pár rokov.
 
Štádia ochorenia
    - prodromálne - prechodné - štrukturálnymi zmenami v mozgu, bez zjavnej symptomatológie - napr. porucha čuchu, poruchy spánku, zápcha a depresia.
    - počiatočné - úbytok 30-50% pigmentovaných dopamínergických neurónov, s príznakmi ako porucha pohyblivosti - tras, stuhnutosť, znížená pohyblivosť, poruchy postoja, nemotorické príznaky - nespavosť, zápcha, depresia, úzkosť.
    - pokročilé - príznakmi ako skracovanie účinnosti liečebnej dávky, fluktuáciami - náhle zmeny pohyblivosti z dobrého stavu do stavu stuhnutosti a dyskinézami - mimovoľnými pohybmi, môže dojsť k rozvoju demencie.    
 
Liečenie

    Magnetoterapeutické - program P2 a to 2-3 krát denne 20-30min.

    Pri špeciálnych komplikácií Parkinsonového syndrómu sa pouźívajú požadované frekvencie podľa špeciálneho odporúčania, vid. pri určitých ochoreniach.

    Svetelná terapia . oranžová - ožarujú sa kĺby končatín

                                    - zelená - ožaruje sa chrbtica 

Dĺžka liečby 6-8 min. 

Späť