Na dovolenkách ochorieme skôr

12.11.2014 19:56
 
 
    Horúce počasie a niekoľko iných vonkajších faktorov majú vplyv na prebudenie niekoľkých zdravotných problémov, o ktorých sme vôbec nevedeli.
    Cesta s lietadlom nám môže vyvolať bolesti zubov, ktorý sa doposial vôbec neprejavil. Spôsobujú ich malé vzduchové bublinky uväznené pod blombou, alebo ešte neprejavené miesta kazu. Tlak vzduchových bubliniek je iný ako tlak vzduchu v kabine lietadla, a preto sa objavuje bolesťou, ktorá by mala ustúpiť niekoľko hodín po prístátí. V prípade, že bolesti pretrvávajú je potrebná návšteva u zubného lekára.
    Dlhá cesta lietadlom alebo iným dopravným prostriedkom majú vplyv aj na pohyb čriev, spomalý sa rýchlosť, ktorou sa strava dostáva do  čriev a spolu s možnou dehydratáciou počas cesty môže spôsobiť zápchu.
    Ak sme dlhé mesiace neboli chorí (neboli PN), môžeme prepadnúť chrípke alebo iným nákazám, hneď ako sme dorazili na dovolenku. 
    Vedecké štúdie poukazujú na skutočnosť, že každý 30 človek ochorie ako náhle prestane pracovať a začne odpočívať. Dôvodom je fakt, že počas práce naše telo neustále produkuje stresové hormóny - adrenalín, čo môže pomáhať proti infekciám. V prípade ak začneme odpočívať produkcia týchto hormónov sa zníži a chytíme každú choroboplodnú látku, ktorá preletí okolo nás. 
    Horúce počasie má vplyv na pokles krvného cukru, u diabetikov závislých na  inzulíne môže vyvolať hypoglikémiu. Môže to byť dôsledok rozťahovania sa ciev, kedy sa naše telo pokúša ochladiť. Diabetikom sa preto odporúča merať si hladinu cukru v krvi v letných mesiachoch častejšie.
    K spomenutým zdravotným problémom sa pridruží aj prílišná ospalosť, ktorej príčinou je, že väčšina z nás trpí nedostatko spánku. Na dovolenkách je človek naladený nato, aby odpočinul, tým má tendenciu nedostatok spánku dohnať. 
    Odporúčané opatrenia na prevenciu proti týmto zdravotným problémom je hlavne posilnenie imunitného systému a zvýšenie príjmu niektorých dôležitých vitamínov a minerálnych látok. 
    Vedecké poznatky poukazujú na potrebu užívania kvalitných doplnkov stravy s obsahom Q10, ktorý sa označuje ako energia nosič pre organizmus a priaznivo vplýva na funkcie všetkých vnútorných orgánov. Mesačná kúra užívania týchto doplnkov posilní imunitný systém, posilňuje zuby, vyživuje bunky srdcového svalu, vnútorné steny ciev zanecháva hladké, vplýva na funkciu čriev a človek sa cíti vitálnejší.
    Klinické štúdie poukázali na nepriaznivý vplyv doplnkov v tabletkovej forme. Pri výbere doplnku stravy treba uprednostniť také doplnky, ktoré vie organizmu pri menšej vynaloženej sile viac a rýchlejšie vstrebať, čím sa do organizmu dostane aj väčšie množstvo potrebných látok. Preferujú sa preto doplnky v tekutej forme. 
    Veľmi vyhladávaným doplnkom stravy aj na zahraničnom trhu je Q10 koenzým od HELLhappyNESS (info o produtke môže získať telefonicky alebo emailom.)
    Uźite si takú dovolenku akú ste si naplánovali.
 

 

Späť