Magnet a magnetické pole

16.03.2014 01:03

Magnetické pole - pole v okolí vodičov elektrického prúdu, alebo magnetických dipólov, v ktorom na iné vodiče prúdu, alebo na pohybujúce sa elektricky nabité častice, pôsobí  (magnetická) sila; na magnetický dipól pôsobí v magnetickom poli aj moment síl.

    Veľkosť magnetického pola je určená magnetickou indukcou. Jej jednotkami sú gauss - G a tesla - T.

Poznáme dva typy magnetov prírodné permanentné magnety a umelé permanentné magnety.

    Prírodné permanentné magnety

            (Fe3O4=FeO.Fe2O3)

    Jej čierne sfarbenie je vďaka obsahu magnetitu (čadič, andezit, melafir, atď). Rozdrvením týchto prítodných hornín nájdeme uloženiny magnetitového piesku  (napr. na pobreží Východného mora, Stredozemného mora...). V kryštalickej forme sa nachádza na mnohých miestach.

    Na Urale a vo Švédsku sa nachádzajú celé magnetitové hory - Gellivara, t.j. Švédsko je bohaté na magnetit. 

    Umelé permanentné magnety

    Feromagnetické materiály, v ktorých sa magnetická vlastnosť vytvára umelo pomocou človeka.  A to tak, že ak ich sa umiestnia v blízkosti magnetov, prevezmú ich vlastnosti a po dlhú dobu ich udržujú.

        

Sú dva typy umelých magnetov - doćasný umelý magnet, ktorý v blízkosti magnetu - magnetického pola - pôsobý ako magnet, ale po odstránení magnetu stráca svoje magnetické schopnosti.

- trvalý umelý magnet - ktorý aj po odstránení magnetického poľa udrží svoje magnetické vlastnosti po určitý čas.

    Umelé magnety môžu byť z rôzných častí, a tak aj rôzne vlastnosti. Ich výhodou je, že sú ľahko formovateľné podľa účelu ich použitia a oveľa rýchlejšie sa stanú magnetickým ako prirodzené magnety.

Poznáme ešte jednu metódu na vytvorenie umelého magnetu, pri ktorom sa

        

   Podľa toho ako zmenia magnetickú induciu po uložení do cievky delíme materialy na:

  • feromagnetické látky - látky výrazne zosilňujúce vonkajšie magnetické pole; ich atómy majú vlastné magnetické momenty, ktoré pod Curiehoteplotou majú tendenciu orientovať sa navzájom rovnobežne aj v neprítomnosti vonkajšieho magnetického poľa; majú vysokú relatívnupermeabilitu.
  • paramagnetické  látky - látky slabo zosilňujúce vonkajšie magnetické pole; magnetické momenty ich atómov sú nenulové, ale mimo magnetického poľa neusporiadané; ich relatívna permeabilita 
  • feromagnetické látky - látky výrazne zosilňujúce vonkajšie magnetické pole; ich atómy majú vlastné magnetické momenty, ktoré pod Curiehoteplotou majú tendenciu orientovať sa navzájom rovnobežne aj v neprítomnosti vonkajšieho magnetického poľa; majú vysokú relatívnupermeabilitu.

    Magnetické vlastnosti elektrického vedenia

    

    Elektrické vedenie má magnetické pole. Dokáže sa to tak, že kolmo na os elektrického vedenia položíme kus kartónu a na tento kartón nasypeme železné piliny, ktoré sa usporiadajú do koncentrických kruhov. Dlhý rovný vodič vytvára v priestrore dlhé valcové magnetické pole.

    Keď do cievky zavedeme prúd, tak cievky určujú smer prúdu. Keď priblížime magnet ku koncom cievky, takisto pozorujeme príťažlivosř a odpor, ako pri dvoch magnetov, rovnaké póly sa navzájom odpudzujú a rôznorodé sa priťahujú. Keď nasypeme piliny do cievky, vidíme podobné usporiadanie, ako v prípade magnetickej tyče. To dokazuje, že elektrická cievka má svoje magnetické pole.

    Na porozumenie témy je potrebné zoznámiť sa typmi elektrických a magnetických polí, a s niektorými črtmi nízkofrekvenćných elektromagnetických polí aplikovaných na špeciálnu terapiu.

    Rozlišujeme elektrické, magnetické a elektromagnetické pole. Tretie mení svoje vlastnosti v závislosti od času.  Preto sa prvé dva nazývajú statickým priestorom.

    Elektromagnetickým žiarením sú na seba sa kolmo pohybujúce, oscilujúce elektrické a magnetické pole, ktoré sa šíri vo forme vlny a prepravuje energou a impulzy. Eletromagnetické žiarenie usporiadané v jednom frekvenčnom spektre nám dáva elektromagnetické spektrum. Rozlišujeme ionizujúce a neionizujúce žiarenie. Neionizujúcim je elektrické a magnetické polia a žiarenia vo frekvenčnom rozsahu 0-3 x 1015 Hz. Tieto lúče na rozdiel od gamma, kozmických resp. X - lúčov - nie sú schopné narušiť chemické väzby medzi molekulami. T.j. frekvenčný rozsah liečebných zariadení sa nachádza v oblasti pre neionizujúce žiarenie a to vo veľmi nízkých frekvenciách.

 

Pulzujúce elktromagnetické pole patrí do nízkofrekvenčných polí, v ktorom prichádzajú impulzy v čase keď sa magnetické pole zapína a vypína. Existujú liečebné zariadenia aj s úzkym a širokým frekvenčným spektrom. Nakoľko stimulácia širokopásmovým elektromagnetickým impulzom môže podporiť širšie spektrum reakčných mechanizmov, preto je výhodnejší na terapeutické aplikácie s liečebným účelom oproti stimulácii úzkym spektrom.

Domáce terapeuticke prístroje sa môžu používať na liečebné účely pri frekvencii 0-100 Hz, ktorý nemá žiadne vedľajšie účinky.

 

 

Späť