Jazvy

13.04.2014 22:33


    - nie sú ani šperkom ani dekoráciou sú to stopy, ktoré vznikajú po zacelenej rane, kde došlo k poškodeniu podkožnej vrstvy a úbytku tkaniva. 

    - môže byť vypuklá - hypertrofická - vystupuje nad okolitú kožu, je tuhá, hadká a bez ochlbenia

    - vpadnutá - atrofická - je pod úrovňou kože, lievikovitá.

Farba jaziev je medzi otieňom ružovej a fialovej niekedy až hnedej farby.

Jazvy sú neestetické a u niektorých ľudí môže vyvolať aj psychické problémy. Vyzerajú nepekne a niektoré z nich môžu brániť aj pri pohybe.

Liečenie

    Liečba jaziev je dlhodobý proces a vyžaduje si trpezlivosť a dôslednosť, lebo môže trvať 3 mesiace aj viac.    

Svetelná terapia má pri liečení jaziev overené pozitívné výsledky. Pomáha aj pri starších jazvách, ale treba si pamätať čím je jazva staršia tým sa predlžuje aj doba liečenia. ˇ

Liečbu svetelnou terapiou môžeme kombinovať aj vhodným krémom, mastičkami, čím zvyšujeme aj účinnosť liečenia biolampy aj krémov. Najvhodnejšie sú tie krémy, mastičky, ktoré sú vyrobené z bambusového masla.

Bambusové maslo - získava sa z výťažkov hnedých orechov afrického stromu, maslovníka Shea tree. Po zbere sa orechy opekajú, rozbíjajú a varia a za niekoľko hodín vznikne čistý extrakt bambusového masla. 
Ide maslo, ktoré je známe so svojími priaznivými účinkami na pokožku. Obsahuje vitamíny A, D, E, F používané v kozmetike ako ošetrujúce a skrášľujúce zložky. 
Pôsobí do hĺbky pokožky, zjemňuje, zvlhčuje a upokojuje podráždenú pokožku a preto je ideálnou starostlivosťou pre suchú, citlivú a poškodenú pleť. Pokožku tak tiež vyhladzuje a dodáva jej jemnosť a vláčnosť.
Ďalšími zložkami bambusového masla je kyselina škoricová, ktorá účinnne pôsobí na hojenie kožných problémov ako sú rany, jazvy, odreniny, ekzémy, lupienka, popáleniny, zapareniny, strie, suchá a popraskaná koža. Neobsahuje žiadne farbivá a nie je parfémovaná.
 

Pred začatím ožarovania je potrebné očistiť ošetrovaný povrch, potom prípadne natrieť vhodným kvalitným krémom ako napr. krém s obsahom koenzýmu Q10...

    - zelená - ožaruje sa s touto farbou niekoľko dní po 6 min. 2-3 krát denne

    - oranžová - použije sa neskôr na ožarovanie postihnutého miesta tiež 6 min- 2-3 krát denne

Jazvy po kiahniach

    - oranžová - ožarujeme postihnuté miesto 10 min. 2 krát denne

Späť