Choroby z cestovania

12.11.2014 19:54

Väčšina z nás sa už určite pociťoval nevoľnosť počas cestovanie s dopravným prostriedkom. Ja osobne pociťujem nevoľnosť počas cesty vo všetkých dopravných prostriedkoch. Cestovanie znášam len v prípade, ak je šoférujem, vtedy ma nevoľnosť jednoducho obchádza.

Medzi choroby z cestovania zaraďujeme kinetózu, Jet-lag, trombóza v dôsledku dlhého cestovania.

Na vznik nevoľnosti má vplyv: 

    - zmena rýchlosti dopravného prostriedku v smere jazdy, 

    - rozbiehanie alebo pruddé brzdenie, 

    - v zákrutách, 

    - hojdanie lode, 

    - vzlietanie alebo dosadanie lietadla.

Príznaky kinetózy sú: 

    - nevoľnosť, závraty

    - nutkanie na zvracanie s následkom zvracania

    - dbelosť

    - zrýchlené dýchanie

    - nadmerná tvorba slín

    - pokles krvného tlaku

Na predchádzanie nevoľností treba dodržať nasledovné tvz. zlaté pravidlá proti nevoľnosti, a to:

    - dostatočný spánok

    - ľahká strava - nemali by sme cestovať nalačno ale ani preplneným žalúdkom

    - vynechanie alkoholu, kofeínu

    - treba sa uvoľniť, zatvoriť si oči, pokúsiť sa spať

    - sedieť v smere jazdy najlepšie pri okne

    - zabezpečiť prívod dostatočného čerstvého vzduchu

    - nemali by sme čítať alebo pozerať video

    - užitie tabletiek určených proti nevoľnosti z cestovania.

Na to aby sme lepšie pochopili stručne si vysvetlíme, čo vlastne časové pásma znamenajú, keďže sú bezprostredným vplyvom vzniknutia pásmovej choroby.  

    Časové pásmo je geografická oblasť, v ktorom je rovnaká doba a rovnaký čas. Náš svet má však 24 časových pásiem, ktoré sú rozdelené podľa poludníka. Základné časové pásmo sa rozkladá okolo nultého poludníka, ktorý prechádza Kráľovskou hvezdárňou v Greenwichi v Anglicku a označuje sa ako UTC. Časové pásma západne od UTC odpočítavajú čas a časové pásma na východ zase prirátavajú. To znamená, že na Slovensku je čas o hodinu vyšší ako UTC. 


Náš mozog produkuje hormón melatonín, ktorý má dôležitú úlohu v telesných rytmoch, t.j. vplýva aj na jet-lag. Intenzita tvorby tohto hormónu je ovplyvnená svetlom - vyššia intenzita produkcie je v noci. Po západe slnka oči vnímajú tmu, čím mozog dostáva signál, aby začal uvoľňovať melatonín, ktorý podporuje náš spánok a podmieňuje náš denný rytmus - je tzv. signálom pre telo o aktuálnom čase v rámci 24 hodín. 

    Cestovanie do iných krajín teda spôsobuje u všetkých nás pásmové ochorenie, a však niekto prežíva všetky príznaky a niekto žiadne.

Príznaky:

    - poruchy spánku, únava

    - zažívacie problémy

    - podráždenosť, znížená koncentrácia

    Podľa odborníkov intenzitu príznakov jet-lagu ovplyvňuje celková vzdialenosť, fizycká a psychická kondícia, životospráva. Príznaky jet-lagu sa celkom odstrániť nedajú, ale podľa odbornikov je niekoľko opatrení na zníženie intezity príznakov.

    Ako?

    - ak sa chystáte na let, počas ktorého prekonáte niekoľko časových pásiem, snažte sa ho naplánovať tak, aby ste leteli cez deň. Cestovanie v noci totiž zvýši vašu únavu a citlivosť voči zmenám. 

    - počas letu by sa malo spať v tom čase, kedy je v cielovej lokalite noc. Neodporúča sa užiť liek na spanie, lebo s tým len zbytočne narušíte vaše spánkové návyk. Ani lieky s obsahom hormónu melatonín vám nepomôžu.

    - nečakajte od seba veľa a počítajte s tým, že v prvých dňoch prespíte viac času lebo budete spať v inom rytme než obvykle.

Späť