Ateroskleróza

31.07.2014 19:13

Ak ide o upchatie cievy, ktorá
    - zásobuje srdce, vzniká srdcový infarkt.
    - cieva vyživujúca mozog, môže to viesť k cievnej mozgovej príhode – porážke
Aterosklerózou môžu byť postihnuté, ktorékoľvek tepny v tele napr.: v dolných končatinách, obličkách, oku atď.
 
    Cievy okolo zablokovanej tepny v srdci sa môžu rozšíriť  a čiastočne vykompenzovať jej funkciu - je to tzv. kolaterálny krvný obeh, ktorý môže niektorých ľudí uchrániť pred srdcovým infarktom, ale môže sa rozvinúť u ľudí, ktorý už infarkt prekonali a pomáha im urdraviť poškodené srdce.
 
Príznaky
    Ochorenie samo nemá žiadne typické príznaky, prejaví sa len, keď sa tepna úplne upchá resp. keď vyvolá vznik iného srdcovocievneho ochorenia.
   
Ide o ochorenie, ktoré môže vyústiť do troch typov kardiovaskulárnych ochorení:
    Choroba koronárnych artérií – prítomnosť usadenín v srdcových tepnách spôsobuje angínu pectoris (bolesť na hrudníku). Pokiaľ sa časť povlaku uvoľní a vytvorí sa krvná zrazenina, srdcový sval začína odumierať, čo môže vyústiť do srdcového infarktu.
    Cerebrovaskulárna choroba – odtrhnutie tukovej aterosklerotickej usadeniny v mozgových tepnách spôsobí cievnu mozgovú príhodu, pri ktorej hrozí trvalé poškodenie mozgu. Prechodné uzavretie tepny môže tiež spôsobiť príznaky podobné mozgovej mŕtvici, no nedochádza k trvalému poškodeniu mozgu.
    Ochorenie periférnych artérií – spôsobuje ho uzavretie tepien v dolných končatinách, čo vedie k zlému prekrvovaniu tejto oblasti. Prejavuje sa bolesťou pri chôdzi a zlým hojením rán. V závažných prípadoch môže viesť až k amputácii končatiny.
Liečba
    - zmena životného štýlu - zdravé stravovanie, dostatok pohybu a zanechanie fajčenia. Usadeniny, ktoré už v tepnách sú, sa týmito zmenami síce neodstránia, no dokázateľne sa zníži riziko srdcového infarktu a cievnej mozgovej príhody.
    - užívanie liekov na zníženie hladiny cholesterolu v krvi, liečbu vysokého krvného tlaku a prevenciu tvorenia krvných zrazenín. Lieky môžu spomaliť alebo úplne zabrániť progresii ochorenia a pomáhajú predchádzať srdcovému infarktu a cievnej mozgovej príhode.
    - koronárna angioplastika - zákrok, pri ktorom sa do cievy s katétrom zavedie balónik, ktorý sa v zúženom mieste cievy nafúkne a tak stlačí usadeninu zužujúcu cievu. Potom sa balónik opäť sfúkne a spolu s katétrom vytiahne. Po zákroku sa však cievy môžu znova upchať, preto sa niekedy využíva tzv. stent - t.j. trubička z jemnej sieťoviny zvinutá do malého priemeru a pomocou balónového katétra sa umiestni na miesto, ktoré je zablokované. Keď sa balónik sfúkne, stent sa rozvinie, čím vytvorí v cieve pevnú oporu a udržiava ju priechodnú. Po výkone  treba užívať lieky zabraňujúce tvorbe zrazením krvi v  stente.
    - chirurgický zákrok - Bypass postihnutej tepny – ide o zákrok, ktorý sa použije v tých prípadoch kedy iné liečebné metódy nepomohli alebo sú cievy príliš upchaté. V tom prípade sa časť cievy (obyčajne sa odoberá z dolnej končatiny alebo hrudníka) našije na aortu a za upchaté miesto tepny, ktoré sa tým obíde (premostí) a krv potom prúdi cez našitú 
 

Arterioskleróza - nejde o prejav degeneratívneho procesu následkon staroby, je to porucha dynamickej rovnováhy medzi tvorbou, ukladaním a odburavaním aterogénnych látok v stene tepny - chronické ochorenie tepien, ktoré spôsobuje postupné zužovanie, až uzáver prierezu postihnutých artérií.

Morfologicky sú nálezy - prúžkov lipidov - estery mastných kyselín v tkanive

                                     - fibróznych plátov vyvýšených nad povrch intimi astérie - vnútornú vrstvu cievnej steny

V pokročilom štádiu - ulcerácie - vredovatenie, krvácanie, kalcifikácie alebo trombóza.

Sú 3 typy chorobných zmien ciev:

    - artérioskleróza - hyalinóza steny najmenších artérií, postihuje obličky, pankreas, mozog, nadobličky a podžalúdkový žľazu, sprevádzané väčšinou vysokým krvným tlakom

    - medioskleróza - zvápenatenie stredných tepien okolo 40 roku, nepostihuje vnútornú vrstvu cievnej steny a nezužuje prietokový prierez

    - ateromatóza - postihuje veľké a stredné astérie

Prejavy

    - toto ochorenie nebolí ale zabíja, prebieha skryto bez klinických prejavov 

    - postihuje mozog - prejaví sa polymorfnými neurologickými ťažkosťami alebo psychickými zmenami

    - postihuje srdce - ischémia srdca

    - cievy dolných končaťatín, cievy obličiek, cievy zažívacieho traktu 

Riziká

    - dediňé vlohy, vek, pohlavie

    - fajčenie

    - vysoký krvný tlak

    - poruchy metabolizmu glycidov

    - obezita

    - nesprávny životný štýl 

    - vlastnossti ciev steny

    - endokrinné faktory - inzulín, pohlavné hormóny


Liečenie

    magnetoterapeutické - frekvencia sa značne líši požije sa P3 frekvencie v rozmedzí 2-6 Hz, 7-8 Hz 10 Hz, 15 Hz

    - pri kardiovaskulárnych problémoch a nedostatkom celého tela - P3 - 8-10 Hz

    - pri kardiovaskulárnych chorobách P3 - 7 Hz 

    svetelná terapia - zúženie krčnej tepny - červená - ožarujeme krčnú tepnu pod sánkou 

                                        - modrá - ožarujeme zátylok z oboch strán

Jednotlivo ožarujeme obe strany zátylku a krčnú tepnu po 10 min. a po 20 min. celý priebeh zopakujeme. Odporúča sa aplikovať 2 krát denne.

 
Späť

Koenzím Q 10

Q10 koenzím POWER

Q10 koenzím POWER
Emulzný nápoj ináč nazývané elixírom života Q10 Power od WellHappyNess. Q10 sa nachádza v každej bunke nášho tela a do 25 roku života si ho telo vie vytvoriť samo, ale okolo 35 roku života jej hladina výrazne klesá. Nedostatok Q10 má na následky pocity únavy, preťaženia a imunitný systém tiež...